Aldığınız karosimanları hemen döşemeyecekseniz Karosimanları kuru bir yerde ve kutuların içerisinde koruyun. Dışarıda, yağmurun veya rutubetin içerisinde muhafaza etmeniz kutuların zamanla sarılıklarını karo çinilere vermesine neden olabilir.
Desenli karolar doğal maddelerden (mermer tozu, çimento, doğal renk pigmentler…) oluştuğu ve büyük ölçüde “el işi” sayılabilecek yöntemlerle üretildiği için karoların ton ve renklerinde belli belirsiz farklılıklar görülebilir. Bu nedenle döşeme yaparken farklı karoların bir bölgede yoğunlaşmasına meydan vermeden değişik kutulardan çıkartılan karoları karıştırarak kullanmak gerekir. Böyle kullanıldığında zemine doğal bir zenginlik katacaktır.
Karosiman döşenmesi basit ve kolay bir iştir. Karoların yüzeylerine, kenarlarına ve köşelerine zarar vermemek ve iyi bir sonuç almak için karolar taşınırken ve döşenirken son derece dikkatli ve özenli davranılmalıdır.
Desenli karo çininin döşeneceği zemin tesviye betonu trafiğin yoğun bölgeye göre 1m3 sıva kumuna 400-600 kg(8-12 torba) çimento katılarak ve en az 4-8 cm kalınlığında yapılmalıdır. Tesviye harcının betonuna kesinlikle kireç konulmamalıdır..
Uygulama +5 ve+30 °C arasında yapılmalıdır. Tesviye betonu döküldükten sonra en az 2 hafta sonra desenli karo çiniler yapıştırılmalı. Sıcak havada dökülmüş tesviye betonları en az bir hafta sulanmalıdır. Taze tesviye betonun üzeri yapıştırılan desenli karolarda çiçeklenme(efloresans) görüldüğü tecrübe edilmiştir.
Desenli karolar kaliteli bir yapıştırma harçı ile yapıştırılmalı, Trafiğin yoğun olduğu alanlarda, yerden ısıtılan zeminlerde ani ısı değişimlerin olduğu zeminlerde “flex mörtel” su izalosyonu gerektiren zeminlerde su izalosyonuna yanıt verecek yapıştırıcılar kullanılmalıdır.
• Zeminde ısıtmalı zeminlerde yapılacak uygulamadan 10 saat önce ısıtma sisteminin kapatılmış olması gerekir.
• Seramik yapıştırıcının hazırlanması için üretici firmanın önerdiği oranda su bir leğene konulur ve yavaş yavaş toz halindeki yapıştırıcı leğene eklenir, 350-400 devir/dak. Dönen bir karıştırıcı ile bütün topaklar eriyinceye kadar karıştırılır.5-10 dakika bekletildikten sonra tekrar mala ile karıştırılır. Yapıştırma uygun sıcaklıkta yapılmalıdır.
• Hazırlanan harç en fazla 4 saat sonra bitecek şekilde ayarlanmalıdır. Ortam koşulların yapıştırma harçının özelliklerini değiştirecek sıcaklık ve ya Rüzgârlı ise daha kısa tutulmalıdır. Yapıştırma harcının üst yüzeyi kabuklaşmaya, beyazlaşmaya başladığında yapıştırma harcın kullanım ömrünü dolmuştur. Yeni harç yapılmalıdır, aksi hal maliyetleri daha büyük bir sıkıntı yaşayacaksınızdır. Zemine veya duvar yapıştırılan harç sertleşmiş, yapışma özelliğini kaybetmişse sökülüp atılmalıdır, su veya başka harçla yapışacak kıvama getirilmeye çalışılmamalıdır.
• Kullanılan harcın üreticisi markası bilinir ve güvenilir olması iyi olacaktır.
Karoların yapıştırılmadan önce ıslatılması son derece önemlidir; ıslatılmayan karolar yapıştırma harcının kimyasal sertleşmesi (hidrotasyon) için gereken suyu hızlı emmek suretiyle yapıştırıcının evsafının bozulmasına yol açar. Bu nedenle karolar berrak ve temiz bir suya tamamen daldırılıp hava kabarcığı çıkmaz hale gelinceye kadar bekletilip sonra da sudan çıkarılarak kılıcına ve dik durumda dizilerek fazla suyun süzülmesini sağlamak suretiyle nemlendirilir. Karolar sudan çıkar çıkmaz kullanılmamalı, fazla suyun süzülmesi ve nemli bir duruma gelmesi beklenmelidir